Home
Vragen verzorging
Forum

 

 

Verzorging

Een beetje verzorging is vaak al voldoende om jarenlang te genieten van prachtige pioenrozen. Op deze pagina vindt u alle handige tips om dat ook voor elkaar te krijgen. Voor verdere vragen, bekijk dan "Veel gestelde vragen over verzorging" of het forum. Klik hier voor actuele verzorgingstips.

De volgende onderwerpen worden hieronder besproken:

1. Omgevingsfactoren

De pioen is een vaste plant die met gemak lang op eenzelfde plek kan staan. Daarom is het van belang dat de planten in voedzame en gezonde grond staan om jaar na jaar steeds weer mooie bloemen te kunnen produceren. Er zijn dus een aantal voorwaarden voor de omgeving waarin pioenrozen worden geplant:
  • Pioenen groeien het beste in een neutrale grond. Wanneer de grond een beetje zuur is, dan is dit geen probleem. Een Ph van 6 à 7 is geschikt (onthoud hierbij wel dat een Ph 7 neutraal is en naar beneden toe de grond zuurder wordt). Wanneer de grond te zuur is kan kalk worden toegevoegd waardoor de grond minder zuur wordt.
    Een zure grond is te herkennen door de aanwezigheid van mos. Mos groeit op vochtige, arme en zure grond. Bij het tuincentrum kan men vaak setjes kopen om de zuurgraad te bepalen. Aan de hand daarvan kunt u eenvoudig zien of er kalk gestrooid moet worden.
  • Wel moet de grond vochthoudend zijn en veel door de zon worden beschenen.
  • De grond moet ook humusrijk zijn. Kunstmest kan gebruikt worden om pioenen te stimuleren met de groei maar een teveel aan kunstmest kan de groei ook belemmeren, compost is ook zeer geschikt. Voor schrale grond is kunstmest en compost een oplossing.
  • Belangrijk voor de lange termijn is om zolang de pioen nog stengels heeft, de omgeving van de plant vrij te houden van onkruid. Dit is een tijdrovend werkje maar wel erg belangrijk. Ook moet u in september en/of oktober de resterende stengels boven de grond verwijderen en niet bij de plant laten liggen. Dit in verband ziektes die daardoor kunnen ontstaan. Leg het dus ook niet op de composthoop!
  • Voor een goede bloei van de pioen heeft deze jaarlijks wat koude nodig. In Nederland is dat over het algemeen geen probleem. In warmere landen zonder een echte koudere periode kan dat de bloei belemmeren. Er zijn wel enkele soorten die hier beter in gedijen, zoals de 'Corals'.

2. Planten en vermeerderen

De herfst is het moment in het jaar om uw pioenrozen te planten. Zoals u verder op deze pagina ook kunt lezen heeft de pioenroos een jaarlijkse cyclus. Waaronder een fase van -bloem-groei, bloei, plant-groei en rust. Het (ver)planten van pioenrozen heeft een grote impact op de pioen. De rust-fase is daarom het meest geschikt. De plant is dan in een soort winterrust en kan zulke veranderingen dan goed verwerken. De rust-fase valt in het najaar. Wij oogsten en verzonden de planten van de pioenrozen dan ook (alleen)in het najaar (de bloemen worden in een ander seizoen gesneden).

Pioenrozen planten in een pot kan ook, dan moet de grond wel vochtig blijven! Deze pot moet groot genoeg zijn. Ook kan men de pot in de grond planten.

Aandachtspunten bij het planten van pioenrozen

  • Grote soorten moeten ruimer uit elkaar geplant woorden dan de kleinere, respectievelijk 1 meter versus 0,5 meter van elkaar.
  • De pioen wordt met de ogen/neuzen naar boven geplant. De ogen/neuzen moeten vlak onder de grond zitten. Het beste is als er slechts een paar centimeter grond bovenop komt, anders remt de groei van de stengels en het bloeien van de pioen.
  • De pioen zit bij voorkeur in de grond. Plant de pioen dus zodra u deze heeft gekocht/ontvangen.
  • Bekijk ook de omgevingsfactoren die hierboven vermeld staan.

Naast het (ver)planten willen veel pioenrozenliefhebbers zo af en toe ook de plant vermeerderen. Het vermeerderen van pioenen kan op twee manieren gebeuren. Dit kan door te zaaien of door te scheuren. Voor scheuren is vooral ook het najaar weer het juiste moment. Veel vaste planten moeten eens in de 5 jaar worden gescheurd maar bij de pioenroos is dit niet (persé) nodig.

Waar moet u op letten bij het scheuren:

  • Let er op dat bij het scheuren elk deel ogen/neuzen/knoppen behoudt, het liefst zelfs meerdere.
  • Vaak zitten er nog langere stukken van de stengel op, dit kan er nog afgeknipt worden. Voordat er na het delen weer nieuwe bloemen aan de planten komen duurt dit een á twee jaar.

Veel pioenrozen soorten produceren ook zaad. Voor het zaaien kunnen vooral de botanische pioensoorten gebruikt worden. Het duurt vaak vele jaren voordat hieruit een volwaardige nieuwe plant is gegroeid, in tegenstelling tot scheuren.

Na het scheuren/stekken breekt eveneens in de herfst de periode aan van het planten, alhoewel het ook nog in januari of het voorjaar kan gebeuren. G

3. Bloem-groeifase

De groeifase vindt plaats in het voorjaar. Na de winter beginnen de pioenen weer te groeien en zich voor te bereiden op het bloeiseizoen. In deze fase is het vooral verzorging van de groeiende bloemen. Er zijn verschillende werkzaamheden die nu gebeuren. Bij een aantal soorten worden de bloemen tijdens het bloeien te zwaar voor de steel. Deze stelen moeten dan worden ondersteunt. Hiervoor zijn vele mogelijkheden, in het tuincentrum bieden ze vaak geschikte opties aan.

Een andere bezigheid is het "pluizen". Bij soorten waar de bijknoppen net zo lang zijn als de hoofdknop worden die weggehaald. Zo blijft er een knop over waar alle energie naar toe gaat en ontwikkelt zich een hele mooie bloem.

Een pioen met bijknop die verwijderd zou moeten worden.

4. Bloeien en de snijbloem

Dan zijn we aangekomen bij de bloeifase, in de maanden mei juni. Dit is de periode wanneer de bloemen bloeien. Gedurende twee maanden bloeien de verschillende soorten pioenrozen. De bloemen bloeien aan de struik maar kunnen ook gesneden worden voor in de vaas.

Als de bloemen worden gesneden zijn er een paar punten om aandacht aan te besteden. Afhankelijk van het weer verschilt het dagelijks (soms zelfs per dagdeel) hoeveel bloemen er te snijden zijn. Bij het snijden moeten er wel 2 à 3 stengels blijven staan. Dit heeft de plant nodig om voor het volgende jaar weer voldoende energie te kunnen verzamelen om ook dan weer te bloeien.

Nadat pioenrozen geplant zijn kan het vaak een paar jaar duren voordat ze gaan bloeien. Daarna zal de plant steeds meer en mooiere bloemen geven. Des te langer een plant staat des te mooier de bloemen worden.

5. Ziektes

Ook pioenen hebben last van ziektes, al zij het gelukkig niet veel. Een aantal voorkomende ziekten zijn:

  • Phytophthora paeonia, ofwel stengelrot. Bruine en zwarte vlekken op de stengel(s) die zorgen ervoor dat de plant afsterft. Te voorkomen/bestrijden met*: Curater (Bayer)Vital (ECOstyle), Eurapeen-M, Daconil 500 vloeibaar, Biobes-insectenspray voorplanten.  
     

  • Botrytis paeonia, ofwel grauwe schimmel. De stengels is bruin verkleurd sinds deze boven de grond kwam. Ook bladeren en knoppen kunnen worden aangetast. Te voorkomen/bestrijden met*: Vital (ECOstyle), Eurapeen-M Daconil 500 vloeibaar, Biobest-insectenspray voor planten

De gevolgen van de ziekte botrytis voor een pioen

  • Bladluizen (algemeen voorkomend, ook bij andere planten)

  • Sclerotiniarot houdt voet, stengel, vrucht en wortelrot in.

  • Verticillium/fasarium, ofwel verwelkingsziekte. De plant verwelkt, vooral bij warmer weer. De stengel kleurt bruin maar het blad wordt gelig. Te voorkomen/bestrijden met*: Vital (ECOstyle), Luxan Zineb spuitpoeder, Daconil 500 vloeibaar, Rizolex.

Vragen?

Zijn uw vragen nog niet beantwoord? Bekijk dan ook de pagina met veel gestelde vragen over de verzorging van pioenrozen of ga naar het forum.

* Wij kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor de juistheid en/of gevolgen van enigerlei gebruik/toepassing van de informatie die op deze website(pagina) staat vermeld.

 


 

 
 

 

 

© 2005 - 2017 Boon Pioenrozen | Home | Disclaimer | Contact